Amsterdam

Onbekende delen van Amsterdam ontdekken? Wie doet dat nou niet graag?. Daar waar de doorsnee-toerist rechtdoor gaat, slaan wij juist af. We maken kennis met de cultuur en 800 jaar geschiedenis van de diverse delen van de stad. En wij gaan op onderzoek. Op zoek naar het smalste huisje of de gevelsteen van Lucas Bols. Elk stadsdeel kent een eigen verhaal, Ga mee op ontdekkingstocht.

 

Delen van wandelingen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Neem daarover maar contact op.


Het Oude Centrum

Wandeling 1

Tijdens deze wandeling laat ik je kennismaken met de ontstaans-geschiedenis van de stad. We zien de koopmans- en pakhuizen uit de 17e eeuw en wandelen over de kade waar de Oostindië-vaarders hun verre reizen startten. Maar ook Rembrandt van Rijn wordt tijdens deze wandeling niet onbesproken gelaten. 


De Plantage

Wandeling 2

Tot halverwege de 19e eeuw was de Plantage een lommerrijk groen gebied in de stad. Tijdens deze wandeling zien we daar nog veel voorbeelden van. Je hoort de verhalen over Artis, de Hortus, het Joods Historisch Museum, de indrukwekkende Hollandsche Schouwburg en de verschillende rust- en armenhuizen die nog steeds terug te vinden zijn.


De Pijp

Wandeling 3

De Pijp is natuurlijk de Albert Cuypmarkt en André Hazes. Maar de Pijp is verrassend veel meer. Het kent lange, smalle straten. Huizen gebouwd in de periode van de Revolutiebouw op het einde van de 19e eeuw. De bevolking van Amsterdam groeide toen explosief. We lopen ook langs het Huis met de Kabouters.


De Jordaan

Wandeling 4

De volkswijk uit de 17e eeuw is inmiddels geëvolueerd tot een bruisende, hippe wijk, waar de huizenprijzen als een komeet de hoogte in zijn geschoten. Jaarlijks kloppen in de 17e eeuw meer dan 14.000 mensen aan de stadspoort van Amsterdam om daar te gaan wonen. Zo groeide Amsterdam uit tot wereldstad. In de huidige Jordaan zijn nog vele tastbare herinneringen aanwezig. Meestal sluiten we deze wandeling af in een echt Jordanees café.


Amsterdamse School 

Wandeling 5

Al 100 jaar lang drukt de Amsterdamse school haar stempel op de architectuur in Amsterdam. Socialistische idealen zijn terug te vinden in het decoratieve metselwerk, gevels met versieringen, laddervensters en details van smeedijzer. We wandelen door wijken en over pleinen waar nog tal van voorbeelden terug te vinden zijn.


De Joodse Geschiedenis

Wandeling 6

De koosnaam voor Amsterdam is Mokum, Jiddisj voor stad. Door de eeuwen heen hebben joden in Amsterdam gewoond. Tijdens deze wandeling wordt de joodse geschiedenis in grote lijnen geschetst. Vanuit historisch perspectief bekijken we plaatsen die belangrijk waren in joods Amsterdam.


Begraafplaats Zorgvlied

Wandeling 7

Zorgvlied is een chique oase in de stad. Een begraafplaats die vaak wordt vergeleken met Père-Lachaise in Parijs, maar een totaal ander karakter heeft. Veel bekende personen uit de wereld van cultuur, kunst, wetenschap, politiek en literatuur liggen er begraven. Om het karakter van de begraafplaats te respecteren is deze wandeling alleen geschikt voor groepen tot maximaal 6 personen.


Noord, de andere kant van het IJ

Wandeling 8

Zo gauw we met de pont aan de andere kant van het IJ zijn aangekomen, stappen we ook een volledig andere wereld binnen. We zien de transformatie van de noordelijke IJoever tot een levendige en creatieve woon- en werkomgeving. De historische NDSM-werf is nu domein van kunstenaars en creatievelingen. Maar ook het gebied rond Eye en de bijna 100 meter hoge    

A' dam toren kent een rijke en interessante geschiedenis.