Brussel

Brussel lijkt een allegaartje. Van bouwstijlen en van wegen die kriskras door elkaar lopen, Een wereldbevolking met 182 nationaliteiten. Een stad waar elke generatie haar stempel heeft gedrukt, al vele eeuwen lang. En dat maakt Brussel zo boeiend. Bruisend en levenslustig, complex en geheimzinnig. In twee wandelingen en een rondrit duiken we die complexe stad verder in en ontdekken opvallende details.


Van de Marollen tot de Zavel

Wandeling 1

Aan de voet van het imposante Justitiepaleis ligt de volkswijk De Marollen. Bekend van de grote rommelmarkt op het Vossenplein. In het doolhof van straatjes en steegjes is vanalles te zien en te beleven. De wijk ademt op elke straathoek en in elk volkscafé de sfeer van Toots Thielemans. Loop tijdens deze wandeling met me mee over de oude Romeinse weg, geniet van het adembenemende uitzicht vanaf het Poelaertplein, we lopen langs het huis van Pieter Bruegel, In de omgeving van de Zavel bekijken we ook het 16e eeuwse Egmontpaleis vanuit het Egmontpark.


Het historische centrum

Wandeling 2

Iedereen die de Grote Markt voor het eerst bezoekt is zwaar onder de indruk van de barokke en neogotische rijkdom die de gebouwen uitstralen. Maar ook elders in het centrum is de architectonische grootsheid van de muren te scheppen. Of het nu de Beurs is, of de Sint-Hubertusgalerijen. Maar ook de Koninklijke Muntschouwburg, die een zo'n bepalende rol had in de afscheidingsgeschiedenis van België en Nederland.


Het Koninklijke Laken, de Europese Wijk en centrum

Rondrit 

Tijdens deze rondrit maken we kennis met de Koninklijke Grandeur van de paleizen en parken in Laken. We rijden langs de pareltjes van de wereldtentoonstelling in 1958 en zien de Koninklijke serres. Ook benieuwd waar de Europese belastingcentjes heengaan? In de Europese wijk zien we de gebouwen waar politici en ambtenaren plannen smeden om Europa beter te maken. De rondrit eindigen we via het Koninklijk Paleis en het Koningsplein vlakbij het centrum. Door de veranderde wegenstructuur in Brussel kunnen we niet met de bus in het historische centrum komen. Maar daar is wandeling 2 beschikbaar voor.