Lille (Rijsel)

Een roerige geschiedenis heeft deze franse stad achter de rug. Fransen, Spanjaarden, Nederlanders en Bourgondiërs hebben afwisselend, en niet altijd vrijwillig, de stad in handen gehad. Het voordeel van al deze bezettingen is wel dat er uit de verschillende perioden mooie gebouwen, pleinen en straten zijn overgebleven. Was in de jaren 70 en 80 in de vorige eeuw Lille verworden tot een wat grauwe industriestad, inmiddels is het opgebloeid tot een levendige en bruisende jonge stad, waar de vele studenten die Lille rijk is, zorgen voor een vrolijke sfeer. Wij wandelen door de eeuwen van de stad heen.


Van Vieux Lille naar Euralille

Wandeling 1

Waar bakken ze nu de beste overheerlijke historisch ambachtelijke zoetigheden? Deze wandeling leidt ons door de smalle straatjes van Vieux Lille, Langs het Hospice Comtesse, over Place Charles de Gaulle en langs de Cathedral Notre Dame de-la-Treille.. We lopen ook over Place de la République waar we de geschiedenis horen en zien van de Préfecture en het Palais des Beaux-Arts. Maar ook het moderne Euralille wordt met een bezoek vereerd. Zwerven door de stad levert verrassende inzichten op. En we kennen op het einde ook het antwoord op de vraag van die ambachtelijke zoetigheden. 


Langs de geschiedenis van Lille

Rondrit

Tijdens deze rondrit rijden we langs de 20e en 21e eeuwse gebouwen in de wijk Euralille, maar ook langs de Port de Paris, de 17e eeuwse stadspoort die gebouwd is ter ere van Lodewijk XIV. Het Hospice Gantois en de verscholen Refuge de l' Abbaye de Marchiennes. Het Maison Coillot en Theater Sebastopol zijn een paar van de weinige Art-Niveaugebouwen die de stad rijk is. En we rijden langs de Citadelle van architect Vauban.